محاسبات پمپ استخری
یکی از بخش های بسیار ضروری در هر استخر، پمپ می باشد که از آن برای انتقال آب استفاده می شود و از همین رو اهمیت بسیاری دارد. وظیفه پمپ این است که تمام حجم آب مورد نیاز استخر را از درون فیلترهای مخصوصی که برای جدا سازی تمامی ناخالصی ها و مواد مختلف کاربرد دارند، عبور دهد. در زمان انتخاب پمپ های استخری باید دقت داشته باشید که حتما سراغ محصولی بروید که پاسخگوی نیاز شما باشد و بتواند بازده بالاتری داشته باشد.
برخی تصور می کنند که خرید پمپ های استخری قوی می تواند کارایی بالاتری برای آنها به همراه داشته باشد، از طرفی ممکن است بعضی افراد به دلیل قیمت مناسب پمپ هایی با قدرت پایین تر، به اشتباه سراغ آنها بروند. در هر دو صورت کار این افراد اشتباه است و روند انتخاب پمپ مناسب زمانی طی خواهد شد که با محاسبات پمپ های استخری آشنایی لازم را داشته باشید. از همین رو در ادامه این مطلب از سایت تکنوتاو بیشتر در مورد محاسبات پمپ های استخری و نکات مهم در این زمینه صحبت خواهیم کرد.
پمپ استخری:
پمپ، قلب سیستم گردش آب استخر است و انتخاب پمپ درخور به منظور انتقال میزان مناسب آب به استخر بسیار حائز اهمیت است. هدف پمپ استخر، عبور دادن تمام حجم آب از فیلتر، جهت جداسازی فضولات مریی و نامریی است. به همین دلیل برای انتخاب پمپ مناسب بایستی بدانیم کدام نوع پمپ نیاز ما را برآورده خواهد کرد. از همین رو، در این مقاله محاسبه پمپ استخر را به روشی بسیار آسان توضیح خواهیم داد تا بتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن در انتخاب پمپ تصفیه استخر به درستی عمل کنید. در ادامه سوالاتی مطرح خواهد شد که بایستی در طول محاسبات خود به آنها پاسخ دهید.
نکات مهم در محاسبات پمپ های استخری:
برای انجام محاسبات پمپ های استخری، به شکلی که این تجهیزات در عمل بازده خوبی داشته باشند باید فاکتورهای مختلفی را مورد بررسی قرار داد تا به این صورت روند استفاده پمپ و راه اندازی استخر به خوبی طی شود. هر کدام از این پارامترها به صورت جداگانه کمک می کند که انتخاب درستی داشته باشید و بودجه موردنظرتان را به شکل آگاهانه مصرف کنید. در ادامه بیشتر این موارد را مورد بررسی قرار می دهیم.
-
محل قرارگیری پمپ استخری
به طور کلی پمپ های استخری بر اساس محل نصب، به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول پمپ هایی هستند که روی زمین نصب شده و دسته دوم باید درون زمین و جایی پایین تر از سطح آب قرار بگیرند تا کارکرد مناسبی داشته باشند. در زمان نصب پمپ هایی که درون زمین قرار می گیرند، باید در نظر داشته باشید که باید شدت جریان آنها بیشتر باشد تا بتوانند افت فشار ناشی از بیشتر بودن میزان لوله کشی را جبران کنند.
-
توان
توان پمپ های استخری معمولا بر حسب اسب بخار یا وات نمایش داده شده و از سمت کارخانه تولید کننده مشخص می شوند.
-
شدت جریان پمپ
این پارامتر را با واحد گالن در دقیقه یا GPM نشان می دهند. شدت جریان یکی از موارد مهم در مورد پمپ های استخری است و بسته به مدل و شرکت سازنده می تواند متفاوت باشد. برای مشخص کردن شدت جریان لازم در یک پمپ استخری به صورت حدودی فرمول زیر می تواند مناسب باشد.
-
نرخ گردش آب
یکی از مواردی که در زمان انجام محاسبات پمپ های استخری باید به یاد داشته باشید، نرخ گردش آب است. گردش آب در استخر کمک می کند تا مدت زمان بیشتری آب درون استخر تمیز بماند و به این صورت دیواره ها و بخش های مختلف استخر دچار جلبک گرفتگی و سایر مشکلات مشابه نشوند. سیستم فیلتراسیون در این میان نقش بسیار مهمی دارد و کمک می کند که بسیاری از کثیفی های آب گرفته شوند تا بتوان بهتر از استخر استفاده کرد.
در بیشتر استخرها روند گردش آب و عبور آن از فیلتر حدود 8 ساعت طول می کشد. برای اینکه شدت جریان لازم برای گردش آب کامل در یک استخر را حساب کنید، باید طبق روابط زیر ابتدا حجم کل آب استخر را بر حسب گالن به دست آورده و سپس در فرمول بالا قرار دهید. البته برای استخرهایی با اشکال هندسی مختلف این حجم می تواند متفاوت باشد.
- استخر دایره: مجذور قطر * عمق متوسط استخر * 5.9
- استخر مستطیلی: عرض*طول*عمق متوسط استخر * 7.5
- استخر بیضی شکل: قطر بزرگ * قطر کوچک * عمق متوسط * 5.9
برای اینکه حجم استخر بر حسب گالن به دست بیاید، باید تمامی پارامترها در روابط بالا را بر حسب فوت ذکر کنید.در این صورت، زمانی که به دنبال به دست آوردن شدت جریان بر حسب گالن بر دقیقه هستید، به مشکل بر نخواهید خورد.
-
اتلاف فشار آب در لوله
یکی از مواردی که در زمان انجام محاسبات پمپ های استخری باید مد نظر قرار دهید، این است که وقتی جریان آب به بخش هایی مانند شیرها، اتصالات، لوله ها و سایر تجهیزات مشابه پمپاژ می شود، اصطکاک این قسمت ها فشار آب را کاهش می دهد. پس پمپ استخری برای آنکه فشار مورد نیاز را به ما تحویل دهد، باید علاوه بر تولید فشار مشخص شده، فشار لازم برای غلبه به اصطکاک را نیز تولید نماید. به این اصطکاک هد دینامیکی کل می گویند و برای محاسبه آن نیاز به انجام محاسبات بسیار طولانی و دقیقی خواهید داشت. از همین رو در بیشتر موارد برای اینکه این پارامتر را به صورت تقریبی حساب کنند، مقاومت هر بخش که در مسیر پمپ قرار دارد را به صورت جداگانه تخمین زده و در نهایت تمامی آنها را با هم جمع می کنند تا TDH یعنی هد دینامیکی کل را به دست بیاورند.
مقدار این مقاومت بر حسب فوت هد در نظر گرفته می شود و برای بخش های مختلف به صورت زیر می باشد:
- بخش ورودی آب استخر: 2 فوت برای هر کدام از Wall Return ها
- چاهک یا Drain و چربی گیر یا Skimmer برای هر کدام 2 فوت
- شیرهای جهت دار یا Directional برای هر شیر 1 فوت
- انواع پالاینده ها مانند کلرزن خطی یا نمونه های دیگر: 2 فوت
- زانوی 90 درجه: برای هر زانو 1 فوت
- سیستم لوله کشی بعد از پمپ: برای هر 10 متر لوله 1 فوت
- جاروی استخر: 10 فوت
- هیتر یا گرمکن استخر: 10 فوت
- فیلتر استخر: 10 فوت
بعد از اینکه پارامترهای بالا را با توجه به تجهیزات استفاده شده در استخر خود را با هم جمع کردید، نوبت آن می رسد که از منحنی کارایی که معمولا شرکت های تولید کننده پمپ های استخری در اختیار مشتریان خود قرار می دهند، استفاده کنید. این منحنی یک نمودار است که محور افقی آن شدت جریان و محور افقی آن فوت هد است و برای انجام محاسبات لازم در این زمینه فقط کافی است که نقطه به هم رسیدن این مقادیر را روی نمودار پیدا کنید.
دسته بندی: مقالات